Monday 13 October 2014

Ο Βουκεφάλας του Μέγα Αλεξάνδρου ένα από τα δύο άλογα του ψηφιδωτού της Αμφίπολης;

Τα δύο  άλογα του άρματος

Ένα μαγευτικό ψηφιδωτό δαπέδου που απεικονίζει άρμα σε κίνηση, με έναν άνδρα οδηγό και ψυχοπομπό τον θεό Ερμή, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης.  
Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων.

Ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να μήν προσέξει ότι το ένα απο τα δύο άλογα εμφανίζεται πιό λευκό σε σύγριση με το άλλο που είναι πιο σκούρο, και  απο ότι φαίνεται δεν είναι λόγω φθοράς του ψηφιδωτού, αλλά ότι έτσι έπρεπε να αποδοθεί από τον καλλιτέχνη που το φιλοτέχνησε. 

Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε την μεγάλη διαφορά στην εκφραστικότητα των ματιών μεταξύ των δύο αλόγων όπου εμφανέστατα το πιό λευκό άλογο έχει πιό ζωηρό και αποφασιστικό βλέμα, όμως και ελαφρά λυπημένο θα έλεγα ταυτοχρόνως.

Φυσικά  τέλος  όλοι μπορούμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα ότι το αριστερό μάτι του πιό λευκού αλόγου είναι γαλάζιο ενώ το δεξί είναι μαύρο και αυτό πάλι όχι λόγω κάποιας τυχαίας φθοράς του ψηφιδωτού αλλά εμφανέστατα διακρίνεται το μεγάλο γαλάζιο βότσαλο που τοποθετήθηκε απο τον δημιουργό αυτού του θαυμάσιου έργου τέχνης για να αποδόση χωρίς αμφιβολία το χρώμα του  αριστερού ματιού αυτού του ξεχωριστού αλόγου.

Σύμφωνα με τη παράδοση το σπουδαίο άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Βουκεφάλας είχε διαφορετικού χρώματος μάτια, ωστόσο περιγράφεται ως σκούρου χρώματος με ένα άσπρο σημάδι στο μέτωπό του.

 Πάντως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προαναφερθέντα ευρήματα  του ψηφιδωτού της Αμφίπολης και να μην θέσουμε την υπόνοια και να θεωρήσουμε ώς  πιθανό ενδεχόμενο το λευκό άλογο του ψηφιδωτού να συμβολίζει το άλογο του Μέγα Αλεξάνδρου Βουκεφάλα με ότι αυτό συνεπάγεται... ο χρόνος και η αρχαιολογική σκαπάνη ελπίζω να μας δώσουν απαντήσεις σύντομα ....