27 October 2010
Η συστηματική παράλειψη του πρωινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιοπάθειας πριν καλά-καλά γίνει κανείς 30 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, όταν φεύγουμε από το σπίτι με άδειο στομάχι, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος παχυσαρκίας, συσσώρευσης των περιττών κιλών στην κοιλιά και αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα.
Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο οργανισμός παράγει υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη διαβήτη.
Και οι τέσσερις συνέπειες, αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», έδειξε πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έπαψαν από την παιδική ηλικία να τρώνε πρωινό και δεν...
το ξανάβαλαν στη ζωή τους μετά την ενηλικίωση.
Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως το πρωινό κάνει καλό στην καρδιά, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, πριν καλά-καλά μπουν στα 30, όσοι σπανίως έτρωγαν πρωινό ως παιδιά ή ως νεαροί ενήλικες, βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την ανάπτυξη καρδιοπάθειας.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας που πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 2.184 εθελοντές τους οποίους παρακολουθούσαν επί δύο δεκαετίες, εικάζουν ότι οι επιπτώσεις της παράλειψης του πρωινού πηγάζουν από την τάση μας να τσιμοπολογάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας όταν αργά το πρωί η πείνα αρχίζει να μας… θερίζει.
Και, όπως έχει διαπιστωθεί σε αλλεπάλληλες μελέτες, σε συνθήκες πείνας, είθισται να στρεφόμαστε στα ανθυγιεινά, πρόχειρα, γεμάτα λίπη, αλάτι και ζάχαρη φαγητά.
Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι η παράλειψη του πρωινού φαίνεται πως αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύει ο οργανισμός το λίπος. Επιπλέον, όσοι παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να μην ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, αλλά να τρώνε ακατάστατα.
trelokouneli.blogspot.com
No comments:
Post a Comment