Friday 11 September 2015

Αμφίπολη: «Στημένο και ανθελληνικό το πόρισμα των Κοτταρίδη-Βελένη για το μνημείο της Αμφίπολης»


Για ένα επικίνδυνο και στημένο παιχνίδι σε βάρος της Αμφίπολης που έχει εθνικές προεκτάσεις κάνει λόγο ο γραμματέας του Διεθνούς Ιδρύματος «Μέγας Αλέξανδρος» και αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Στέλιος Κυριμνλής.

Παράλληλα κάνει λόγο για ανθελληνισμό και προδοσία από την πλευρά όσων συμμετείχαν στο πόρισμα που παρουσιάζει τον Μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης ως ρωμαϊκό μνημείο και εκτιμά ότι μια σοβαρή κυβέρνηση επιβάλλεται να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

«Το πόρισμα αυτό λοιπόν είναι στημένο. Βασίστηκε σε δυο αρχαιολόγους διορισμένους από το κόμμα και στη μεθόδευση της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρίας Βλαζάκη. Εάν η ανασκαφέας και η Διεθνής κοινότητα διαψεύσει το πόρισμα των δύο κυριών, να δούμε τότε τι θα πουν και που θα σταθούν. Είναι αδιανόητο για μας, η προϊσταμένη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας Αγγελική Κοτταρίδη και η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα της Μακεδονίας, να υπογράφουν ένα πόρισμα εναντίον μιας Μακεδονικής και μοναδικής στον κόσμο ανασκαφής. Το λιγότερο πρέπει να αντικατασταθούν από τις θέσεις που της έβαλε το ίδιο το κράτος να υπηρετήσουν. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ανθελληνισμός στη χειρότερη είναι προδοσία, εγώ νομίζω είναι και τα δύο.»

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής εκτιμά ότι...

 η υποβάθμιση της ανασκαφής στην Αμφίπολη έχει πολύ βαθύτερα κίνητρα.

«Σίγουρα υπάρχει θέμα απαξίωσης του μνημείου. Όταν ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος κύριος Κοτζιάς επισκέφτηκε τα Σκόπια και τα αποκάλεσε "ευλογία των Βαλκανίων", αυτό στη διπλωματική γλώσσα λέει ότι έχετε το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεστε, δηλαδή τους δίνουμε το πράσινο φως να λέγονται Μακεδόνες να διεκδικούν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα ενώ αυτοί είναι Σλάβοι στην καλύτερη περίπτωση.Όταν λοιπόν επιτρέπονται αυτά με την ευλογία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το λιγότερο που μπορούν οι Σκοπιανοί να κάνουν στη συνέχεια, είναι να στείλουν δύο αρχαιολόγους από τη δική τους πλευρά με τα πιστεύω τους, για να απαξιώσουν το μνημείο. Το θλιβερό όμως είναι, ότι αυτό έγινε από Έλληνες αρχαιολόγους και όλα αυτά γιατί στην κυβέρνηση φοβούνται τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Εξελίξεις γίνονται παντού επιτέλους ας γίνουν και στα βαλκάνια.»

Ο Στέλιος Κυριμλής εκφράζει την αγανάκτησή του για τον χειρισμό της ανασκαφής από το ΥΠΠΟ τους τελευταίους δέκα μήνες.

«Αυτό το μνημείο πρέπει να Διεθνοποιηθεί, δεν ανήκει μόνο στην Αμφίπολη αλλά σε ολόκληρη την Οικουμένη, είναι υποχρέωσή μας να το αναδείξουμε όπως ο Παρθενώνας που ανήκει σε όλο τον κόσμο. Αντί λοιπόν να πράξουμε το αυτονόητο το Υπουργείο Πολιτισμού έστησε το πλέον άθλιο παιγνίδι και από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση δεν έκανε τίποτα απολύτως.»

Το Διενθές Ίδρυμα Μέγας Αλέξανδρος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ειδικότερα ο κύριος Κυριμνλής παρακολουθεί στενά την ανασκαφή στον τύμβο Καστά από την πρώτη μέρα των ερευνών.

«Η Περιστέρη είναι στρατηγός στη δουλειά της. Μαζί με την εξαιρετική ομάδα της ανέτρεψαν το κατεστημένο της καθημερινότητας στην αρχαιολογία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Ανήκει στους πατριώτες που μπορούν να κάνουν θαύματα».

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής επισκέφτηκε πρόσφατα την Αμφίπολη και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι αυτό είναι νωπές.

«Είμαι ευτυχής και αισθάνομαι ευλογημένος που έφτασα έως τον τύμβο Καστά. Έκλαψα βλέποντας την είσοδο του τάφου έστω και από μικρή απόσταση. Οι Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό δάπεδο, οι Σφίγγες όπως τις ξέρουμε σου δίνουν την αίσθηση ότι ακουμπάς την ιστορία. Ήθελα να απορροφήσω το κάθε τι από την επίσκεψη μου. Ένιωθα ότι είμαι ένας φίλος του Μέγα Αλέξανδρου».

Σχολιάζοντας σε ποιον μπορεί να ανήκει ο Μακεδονικός Τάφος της Αμφίπολης απαντά:

«Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το αν είναι ο ίδιος μέσα ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα. Οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν σε ολόκληρο τον τύμβο για να μάθουμε τη συνέχεια. Ως ομογένεια είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αρκεί να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνεργαστούμε».

Όπως αναφέρει το thousandnews.gr, o κ. Κυριμνλής κατά την παρουσία του στην Ελλάδα είχε επαφές με πολλούς παράγοντες και υπουργούς για θέματα της Ομογένειας, με πρώτο τη συνέχιση της ανασκαφής στον τύμβο Καστά.

No comments:

Post a Comment