Thursday 4 November 2010

OMOΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ 42% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ

4 November 2010

Υπέρ της ιδέας ενός ομοσπονδιακού κράτους τάσσεται το 42% των κατοίκων των Βόρειων Χωρών (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Τρίτη με αφορμή τη σκανδιναβική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στο Ρέικιαβικ. Το 11% των ερωτηθέντων δηλώνουν μάλιστα ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας. Η πλειοψηφία πάντως (ποσοστό 58%) τάσσεται κατά της ενδεχόμενης δημιουργίας ενός ομοσπονδιακού κράτους, σύμφωνα με την έρευνα του ανεξάρτητου ινστιτούτου Oxford Research.
Σε περίπτωση που ένωναν τις δυνάμεις τους, οι πέντε χώρες θα δημιουργούσαν ένα κράτος 25 εκατομμυρίων κατοίκων και τη δέκατη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας έτσι το πολιτικό βάρος μίας ζώνης, σημαντικότερη χώρα της οποίας είναι η Σουηδία με 9,3 εκατομμύρια κατοίκους. 

Οι ερωτηθέντες απάντησαν στο υποθετικό σενάριο ενός ομοσπονδιακού κράτους, όπου οι Βόρειες Χώρες θα είχαν «έναν αρχηγό κράτους, κοινή εξωτερική πολιτική και κοινό δικαστικό σύστημα, ενώ η κάθε χώρα θα διέθετε ημι-αυτονόμη κυβέρνηση». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι άνδρες είναι ευνοϊκότεροι από τις γυναίκες στην ιδέα αυτή, η οποία βρίσκει τη μεγαλύτερη απήχηση σε Σουηδία και Ισλανδία. Οι τρεις βασικοί λόγοι τους οποίους επικαλέστηκαν συχνότερα οι ερωτηθέντες είναι ότι «κάτι τέτοιο θα προσέδιδε στις χώρες μεγαλύτερη διεθνή επιρροή», ο πολιτισμός είναι κοινός στις χώρες αυτές» και «κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το κράτος πρόνοιας». Αντίθετα, οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκαν όσοι τάσσονται κατά της ιδέας αυτής είναι ότι «θα χάσουν την εθνική τους ταυτότητα», «φοβούνται ότι θα χάσουν την αμεσότητα της δημοκρατίας τους» και ότι «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών». Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 27 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.032 ατόμων: 302 στη Σουηδία, 201 στη Φινλανδία, 200 στη Δανία, 200 στη Νορβηγία και 129 στην Ισλανδία.

fimotro.blogspot.com

No comments:

Post a Comment