Wednesday 19 January 2011

Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο REX Θεσσαλονίκης στις 17-1-2011


Με μια χειμαρρώδη ομιλία που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, στο κατάμεστο θέατρο «ΡΕΞ» με περισσότερους από 1000 ανθρώπους να κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη του ο Μίκης Θεοδωράκης ξετύλιξε τον μίτο του προβληματισμού του και κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους κατά τη γνώμη του μπορούν να ξαναγίνουν οι Έλληνες «αφεντικά» στον τόπο τους. 
«Μας έχουν τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, γιατί πιστεύουν ότι είμαστε κοπάδι, ελάτε να αγριέψουμε».
«Το κύριο επιχείρημα για όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση είναι η οικονομική κρίση. Φέρθηκε χειρότερα και από τη δικτατορία του Μεταξά, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είχαν υπογραφεί πριν από 80 χρόνια».
Κάλεσε τους πολίτες να «αφήσετε την παθητική στάση και να διεκδικήσουμε τη χώρα μας». Τόνισε «δεν είστε ένοικοι ή παρίες στη χώρα. Είστε τα αφεντικά» και παρέθεσε τις αρχές που κατά τη γνώμη του θα επιφέρουν «την αναγκαία ριζική στροφή στους εθνικούς προσανατολισμούς που θα εξασφαλίσουν με ισότιμους όρους την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την οικονομική επιβίωση, την ανάπτυξη και την αυτοτέλεια».
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη φωνή του λαού».
«Οι ξένες κυβερνήσεις γίνονται αρνάκια όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τη σιδερένια θέληση του λαού».
Ο ομιλητής τόνισε τον αλαζονικό χαρακτήρα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι κυβερνά με το 20% του ποσοστού του λαού και μίλησε για «χουντική λογοκρισία που βασιλεύει ξανά».
Ο Μίκης Θεοδωράκης επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που αναδείχθηκαν σε κόμματα εξουσίας «χάρη στην εύνοια των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης».

Επίσης, επέκρινε το σύνολο του πολιτικού συστήματος διότι «συνέτεινε παθητικά ή ενεργητικά στην περιθωριοποίηση του ελληνικού λαού» και στηλίτευσε το ρόλο του Κοινοβουλίου, το οποίο ευθέως κατηγόρησε για κάλυψη παράνομων διαδικασιών με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας. 
Εθεσε ερωτήματα στον πρωθυπουργό για τοτι συμβαίνει στο Αιγαίο, και αν αληθεύει ότι το ΝΑΤΟ μας επέβαλε να το μοιραστούμε μισό-μισό με την Τουρκία, υπάρχει η όχι συμφωνία για παραχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου στην ισραηλινή αεροπορία για πολεμικές ασκήσεις, τι γίνεται με το προξενείο στην Κομοτινή και με τις γέφυρες που δημιουργούνται εκεί για να περάσουν τανκς και βαρύς οπλισμός, γιατί σταμάτησε ο αγωγός του Μπουργκάς, αληθεύει ότι έγιναν συμφέρουσες οικονομικές προτάσεις από την Κίνα και τη Ρωσία που απέρριψε η κυβέρνηση και για ποιους λόγους ; Γιατί σιωπάτε κ. πρωθυπουργέ ;”



Την ομιλία την οργάνωσαν οι παρακάτω επιστημονκοί φορέις της χώρας :
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Κίνηση Ανεξαρτήτων Πολιτών (του Μίκη Θεοδωράκη)

No comments:

Post a Comment