Tuesday 26 October 2010

O Clinton είχε χάσει για μήνες τους κωδικoύς των πυρηνικών όπλων...

26 October 2010

Πρώην Αρχηγός των Eνόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι επί προεδρίας Clinton οι άκρως απόρρητοι κωδικοί για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είχαν χαθεί(!) για μήνες από τον Λευκό Οίκο και βρέθηκαν τυχαία έπειτα από καιρό. Η απίθανη αυτή αποκάλυψη γίνεται στο βιβλίο Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior του Στρατηγού ε.α. Ηugh Shelton. Σύμφωνα με τον Shelton, ο Bill Clinton κατάφερε να χάσει- όχι για ώρες, αλλά για μήνες- μια πλαστική κάρτα, η οποία στον Λευκό Οίκο αποκαλείται και «μπισκότο».

Το «μπισκότο» είναι η κάρτα πάνω στην οποία είναι τυπωμένοι οι κωδικοί τους οποίους ο πρόεδρος πρέπει να διαβάσει πριν δώσει εντολή να γίνει η εκτόξευση των πυραύλων σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης. «Σε κάποια φάση της διακυβέρνησης Κλίντον οι κωδικοί ήταν χαμένοι για μήνες! Αυτό είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας» αναφέρει στο βιβλίο του ο απόστρατος Στρατηγός.
Μια παρόμοια ιστορία αφηγείται και ο Αντισμήναρχος Robert “Buzz” Patterson, ο οποίος ισχυρίζεται ότι την επομένη της ημέρας που έγινε γνωστή η σχέση του Αμερικανού πρώην προέδρου με τη Monica Lewinsky ζήτησε από τον Clinton το «μπισκότο» για να ανοίξει το «ποδόσφαιρο», δηλαδή τον χαρτοφύλακα όπου φυλάσσονται οι δεύτεροι και τελικοί κωδικοί για να δοθεί η εντολή εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων. Τότε ο πρόεδρος του είπε ότι δεν βρίσκει την κάρτα.  «Νόμιζε ότι την είχε ξεχάσει κάπου στον επάνω όροφο» τονίζει ο Patterson προσθέτοντας πως «ειδοποιήσαμε επάνω, αρχίσαμε να ψάχνουμε σε όλο τον Λευκό Οίκο και τελικά ομολόγησε ότι τους είχε χάσει. Δεν θυμόταν πότε ήταν η τελευταία φορά που τους είχε δει». O Στρατηγός Shelton προβάλλει ως δικαιολογία για την παροιμιώδη αυτή απροσεξία του αμερικανού προέδρου το γεγονός ότι «ο Clinton ήταν βέβαιος ότι η πυρηνική απειλή δεν υπήρχε πια, συνεπώς η διαδικασία με την κάρτα των κωδικών ήταν πλέον περιττή».
Διαφορετικά το ολίσθημα αυτό, εάν ισχύουν όσα γράφονται, μπορεί να θεωρηθεί απροσεξία που αγγίζει τα όρια της παράλειψης καθήκοντος. Πάντως ο Clinton δεν ήταν ο χειρότερος. Μια από τις ιστορίες που κυκλοφορούν θέλουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Jimmy Carter να έστειλε στο καθαριστήριο κοστούμι στην τσέπη του οποίου βρισκόταν το «μπισκότο».

Πηγή:  www.strategyreport.gr

1 comment: