Tuesday 24 May 2011

Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη ρομποτική χειρουργική

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 2.500 επεμβάσεις διαφόρων κατηγοριών.

Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η χώρα μας, όπου πριν από δύο μήνες, εφαρμόστηκε η Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής (Single Site Robotic Surgery). Η τελευταία αυτή εξέλιξη της τεχνολογίας, χάρη στην οποία οι επεμβάσεις χολοκυστεκτομής πραγματοποιούνται εξ' ολοκλήρου δια μιας μικροτομής, εφαρμόζεται σήμερα μόνο από τρεις χειρουργικές ομάδες διεθνώς, στην Ελλάδα , την Ιταλία και την Ελβετία, και..

θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του 6ο Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 11 έως 13 Μαΐου.

"Η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μιας μικροτομής (1,5cm) είναι η τελευταία εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής με το σύστημα da Vinci SI HD , ασφαλής, αναίμακτη και σχεδόν ανώδυνη. Η ελαχιστοποίηση του τραύματος προλαμβάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές για τον ασθενή, συντομεύει την ανάρρωση προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα", σημείωσε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις αριθμούν συνολικά τις 282.000 σε 13 χρόνια μόλις, ενώ συνολικά ρομποτικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε 1650 νοσοκομεία. Από αυτά τα 1228 βρίσκονται στις ΗΠΑ, 292 στην Ευρώπη, 90 στην Ασία, 14 στη Μέση Ανατολή, 13 στην Αυστραλία και 13 στην Αφρική. Η Ρομποτική Χειρουργική φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της λαπαροσκοπικής και κλασικής χειρουργικής. Το 2009 σε σχέση με το 2008 σημειώθηκε αύξηση κατά 51% των ρομποτικών επεμβάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA, πραγματοποιείται εναλλάξ σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η Αθήνα αποτελεί φέτος τον 3ο ευρωπαϊκό σταθμό του μετά από το Innsbruck και τη Ρώμη.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές είναι και επιστήμονες της NASA (Space Robotic Program-NEEMO Missions 7&9) με παραμονή στο διάστημα, οι οποίοι θα μιλήσουν για την εμπειρία τους στα αεροδιαστημικά ρομποτικά ιατρικά προγράμματα.

"Για πρώτη φορά φέτος η διοργάνωση περιλαμβάνει Μαραθώνιο Δεξιοτήτων στη Ρομποτική Χειρουργική (Robotic Surgery Marathon) με χρήση υπερσύγχρονων εξομοιωτών (Simulators) που θα αναδείξουν τον πιο αποτελεσματικό, ασφαλέστερο και ταχύτερο χειρουργό", ανέφερε ο Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Προγράμματος MIRA 2011, Δρ Σάββας Χειρίδης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων:

Συνολικά το συνέδριο φιλοξενεί 230 επιστημονικές ανακοινώσεις και 80 περίπου προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς κύρους από όλες τις ειδικότητες και όλες τις χώρες.

www.newsit.gr

No comments:

Post a Comment